torsdag 11 december 2008

Prosa 2009?

Året drar sig mot sitt slut och det betyder att det snart är dags för att bilda en ny Prosa-styrelse!

Vad är Prosa? Vad är en ämnesförening? Vad gör en sådan och vad strävar den till? Efter ett år i Prosas styrelse har jag kommit fram till att föreningen Prosa egentligen är precis vad man gör av den. Det finns ett färdigt namn, men aktiviteterna som ordnas och görs under namnet kan vara vadsomhelst. Om man gör det roligt, så blir det också roligt.

En kort genomgång av vad Prosa ordnat och sysslat med under det gånga året: En resa till London, utgivningen av en skönlitterär antologi med verk som studerandena skrivit, en instkväll med våra grannar filosoferna, ett presentationsseminarium där doktoranderna presenterade sig själva och sin forskning, kaffeförsäljning på författarkvällar, en träff med Lycksalighetens Ö från Helsingfors universitet, samt olika fester och allmän samvaro.

Med tanke på gulisar och andra eventuellt mindre insatta individer presenterar jag kort styrelseposterna. Dessa poster har vi haft 2008:

Ordförande - Den som leder gänget, kallar till möte, håller i trådarna, alltiallo
Viceordförande - Den som hoppar in i ordförandes frånvaro, alltså i praktiken rätt så odefinierat
Kassör - Den som har rättigheterna till Prosas konto, svarar på frågan "har vi råd att ordna fest?"
Sekreterare - Den som för protokoll under mötena, kollar Prosas postfack ibland
Projektansvarig - Den som bär huvudansvaret för större projekt som eventuella resor
Informationsansvarig - Den som skickar ut infomail åt prosamedlemmarna och skriver ibland inlägg i Bullen, ansvarar för hemsidan (?)
Värdinna - Den som ordnar mat, dryck eller tilltugg till diverse Prosa-evenemang

Flera och andra poster kan naturligtvis tillsättas efter tycke och behov. En rödvinsansvarig skulle inte vara helt fel. :P

Förra året var intresset för Prosa inte så stort och det var brist på folk som ville ställa upp i styrelsen. Hoppas det blir några fler i år! Man skall inte tro att det är jobbigt eller tidskrävande att vara med i styrelsen i en förening som Prosa, för det är det inte med tanke på att vi är en så liten förening. Dessutom är det helt upp till var och en hur aktiv man vill vara, det finns inga krav på det förutom att man nu kommer på mötena åtminstone för det mesta.

Vi hörs närmare i januari!

Skönt jullov till alla önskar Eva

2 kommentarer:

Temumriken sa...

Helt sant, det är alls inte betungande att vara i styrelsen (då var jag ändå kassör i två år), mest skoj faktiskt. Nu kanske någon undrar: varför slutade du då? Sanningen är att jag helt enkelt är en illojal föreningssurfare. Men lite saknar jag det.

Anonym sa...

Fin presentation! Det kan säkert behövas lite lobbande eftersom många av oss nuvarande styrelsemedlemmar antagligen befinner sig på andra håll än Åbo nästa år. Ähum. Och på grund av att tanken kanske är att vi borde bli färdiga så småningom, hemska tanke. Det är ju trots allt studerandenas ämnesförening som ska kunna vara precis det som studerandena vill och då blir det kanske lite märkligt om de som är med i styrelsen inte mera studerar... Jag rekommenderar absolut att gå med i styrelsen, det har varit otroligt kul!