onsdag 23 november 2011

FILMKVÄLL!

Lights... Camera... PROSA!

Prosa har bestämt sig för att hålla filmkväll. Filmkvällen tar plats hemma hos Satu onsdagen den 30 november, klockan 20. Kvällen går i knytkalasstil, så man får gärna ta med sig ätbart och drickbart, vad som än smakar bra tillsammans med den allmänna ingrediensen Film.

Frågan denna gång gäller inte mat & dryck, denna gång gäller frågan: Vilken film? Prosa har beslutat att temat för filmkvällens film denna gång skulle vara LITTERATUR. Därför ber Prosa nu alla sina medlemmar att gnugga sina innersta geniknölar till det maximala och försöka klura ut i vilka filmer den gemensamma nämnaren LITTERATUR eller en massa BÖCKER förekommer (inte nödvändigtvis i filmtiteln, då kan det bli svårt!) och sedan komma med förslag på vilken film med ämnet "litteratur" i sig vi ska glo på.

Man föreslår som vanligt genom att kommentera detta inlägg...

Aaaaaand...

CUT!

/InfoRobin

10 kommentarer:

(Info)Robin sa...

Min kommentar är en enda lång ironi i sig, dels p.g.a. att jag själv tyvärr inte kommer att delta i filmkvällen, dels inte har tillgång till filmen jag tänkte föreslå, endast på datorn (men det är ändå ETT förslag på böcker i film), dels för att vi är litteraturvetare och för oss är böcker viktigare än luft och vatten och då kan ämnet verka smått frånstötande...

Francois Truffaut, en av Frankrikes mest berömda regissörer (Jules och Jim, De 400 slagen, Stulna kyssar m.m., m.m., bl.a. bl.a.), regisserade 1966 en film baserad på Ray Bradburys dystopiska roman med samma namn, FAHRENHEIT 451. Den handlar om ett framtida amerikanskt samhälle (ja, filmen är (tyvärr) engelskspråkig och den bästa Julie Christie har en dubbelroll i den) där läsning förbjudits och en massa brandmän börjar bränna upp böcker var de än ser sådana.

Filmen är gammal (so what?), det är en färgfilm, den räknas inte till Truffauts bästa eller främsta, men om man är en noggrann tittare kan man se flera av världshistoriens klassiska böcker brinna upp i filmen, en ganska sorglig syn i sig. Om ni inte ser den på filmkvällen, se den på fritiden. Bradburys roman räknas ju också till världslitteraturens stora, moderna klassiker.

ylva sa...

har tyvärr inte riktigt hunni fundera så mycket på detta, men jag kan ta med det jag har av filmer som kan tänkas ha någon - långsökt - koppling till litteratur. Jag och min kämppis har t.ex. Moulin Rouge (där ju huvudkaraktären är författare!), Twilight 1 (oh yeah), Breakfast at Tiffany's (som jag TROR är baserad på en bok) och ... och... ska gräva vidare! ses på onsdag! /ylva

Linda sa...

Oj, måste väl nån gång se på Fahrenheit 451! Min DVD-samling är tyvärr inte så stor men den innehåller en film som har med litteratur att göra, nämligen Mannen som slutade röka (1972) med Gösta Ekman i huvudrollen. Filmen baserar sig på en bok som skrivits av Tage Danielsson, som även regisserat filmatiseringen. Hans bok i sin tur "baserar sig" på Divina Commedia och filmen är mycket komisk. Jag känner inget starkt behov av att se just den filmen på onsdag men ifall någon är intresserad så tar jag gärna med den :) ps. min syrra är eventuellt på besök hos mig då, är det ok om jag tar med henne?

Satu sa...

Systrar är också välkomna! :)

Jennifer sa...

Jag är jättesugen på Dead Poets Society, men har den inte. Var det nån som föreslog den på mötet som har den?

Fahrenheit 451 är en härlig film, skulle gärna se den igen. (Men har inte den heller.)

Komisk film kunde vara fun? Roligt att se filmer man inte sett förut.

Och det skulle vara fun att träffa din syster, Linda. :)

Har typ en svartvit filmatisering av Daphne du Mauriers Rebecca, regisserad av Hitchcock. Har inte sett den, vet inget om den, men den är litterär. :P

Satu sa...

Mina filmer med litterär anknytning:

Breakfast at Tiffany's (jubileumsår i år, hurra! Den är rolig också, och Hepburn ack så underbar.)

Madame Bovary (dödstråkig), V for Vendetta, Da Vinci-koden, Män som hatar kvinnor... Eventuellt några andra filmatiseringar också.

Men har någon Dead Poets Society? Låter som en film jag vill se!

Linda sa...

Dead Poets Society sku passa perfekt, men jag har inte heller den. Har inte sett en Hitchcock film på längelänge, kunde vara kul! Förresten så kommer min syster sen också först på torsdag så ni får inte träffa henne i alla fall :D

Ina sa...

Jag kommer inte heller att kunna delta i filmkvällen men vill ändå skjuta in lite trivialkunskap (hehe): Breakfast at Tiffany's baserar sig på Truman Capotes roman med samma namn och är en bra film, Audrey Hepburn är ganska underbar i den.

Adaptation (2002) behandlar ju också litteratur, åtminstone delvis. Den är skriven av Charlie Kaufman så den är så där passligt skruvad.

ylva sa...

Dead Poets Society är såpass klassisk att den nog borde finnas att hyra (och kostar säkerligen inte mer än typ 3 euro). Om jag hinner kan jag kila via någon uthyrning på dagen och kolla, men jag råder er alla som äger potentiella andra filmer att ta med dem för säkerhets skull :)

sophia sa...

kommer inte att delta i filmkvällen men kan komma med ett tips: Virgin Suicides (baserad på boken av Jeffrey Eugenides) och är Sofia Coppolas (<3) debutlångfilm. om ni vill se den men inte har den, så kan jag nog låna ut den.