tisdag 27 maj 2008

En hälsning från Mariehamn

Det senaste veckoslutet har jag varit i ett soligt men blåsigt Mariehamn och blivit ompysslad av släktingar. Åland var vackert som alltid, men kanske lite extra nu i och med alla blommande äppelträd. Det kändes nästan chokerande att se dem, för det fick mig att inse att jag missat mycket av våren i och med att jag befunnit mig i centrala Åbo hela den grönskande tiden. Det finns helt enkelt inga fruktträd i min del av Åbo. Inte heller en enda blåsippa eller tussilago har jag sett i år. Det känns sorgligt, men jag noterade med glädje gulsipporna vid Humanisticum. :)

För övrigt vill jag varna eventuella ålandsresenärer om att shoppande på kvällen är något som inte existerar i Mariehamn. Bokhandlar, klädbutiker och t.o.m. en del matbutiker stänger redan klockan 18 till vardags.

Min sommarläsning var tänkt att bestå av lättläst okanoniserad kiosklitteratur som omväxling till det brutala klassikerläsandet som jag ägnat mig åt de senaste veckorna i och med litt.his tenten, men jag har kommit på andra tankar. Jag såg filmen Troy igår och även om filmen inte helt var i min smak så blev jag inspirerad att börja läsa Iliaden.

Jag är förtjust i alla de smyckande epitet som det vimlar av i diktverket. Dessa mastodontordkombinationer som hjälmbronsglimmande Hektor och saffransslöjade Eos eggar min fantasi. Det vore kanske inte så svårt att skapa en epitetsgenerator, lite i stil med de poesigeneratorer som finns på nätet. Man skulle kunna skapa smyckande epitet genom att mata in rader av substantiv, adjektiv och adverb som skulle kombineras på måfå av programmet. Resultaten skulle utan tvekan vara intressanta. :P Jag började också leka med tanken vad jag skulle heta om jag vore en homerisk hjältinna. Eventuellt kjoltygsfladdrande Eva, eller gyllenhårsbekrönta Eva. Vad skulle du heta om du skulle vara med i Iliaden?

/Eva

Inga kommentarer: